Стотици екoактивисти нахлуха в събота в зона с частни самолети на

...
Стотици екoактивисти нахлуха в събота в зона с частни самолети на
Коментари Харесай

Стотици арестувани екоактивисти на летището в Амстердам


Стотици екoактивисти нахлуха в събота в зона с частни самолети на летище " Схипхол " в Амстердам и нарушиха краткотрайно графика на полетите, заяви " Ройтерс ". Демонстрацията е траяла часове.

Военна полиция се намеси и бяха видяни да водят десетки протестиращи с рейсове.

Повече от 100 деятели бяха задържани.

Протестът беше част от демонстрации във и към въздушния център, организирани от Greenpeace и Extinction Rebellion в подготовката за договарянията за климата COP27 в Египет.

Не се оповестява за закъснения на търговски полети.

" Искаме по-малко полети, повече влакове и възбрана на ненужните полети на къси дистанции и частни самолети ", сподели водачът на акцията на Грийнпийс Холандия Деуи Злох.

Екологичната организация твърди, че летището е най-големият източник на излъчвания на въглероден диоксид в Холандия, като отделя 12 милиарда кг годишно.

В отговор на митинга от летището обявиха, че имат за цел то да стане летище без излъчвания до 2030 година и поддържат задачите за авиационната индустрия да доближи чисти нулеви излъчвания до 2050 година

Холандското правителство обяви проекти през юни за ограничение на годишните пасажери на летището до 440 000, към 11% под равнищата от 2019 година, базирайки се на опасенията за замърсяването на въздуха и климата.

Министърът на превоза Марк Харберс съобщи пред Народното събрание предишния месец, че неговата служба не може да управлява възходящия трафик на частни самолети и държавното управление обмисля дали да включи въпроса в политиката си за климата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР